10 Tips Voor Avontuur in Eigen Land

Misschien heb je – net zoals ik – al wat plannen voor de komende maanden moeten schrappen. Heel jammer natuurlijk maar zeker geen reden om deze zomer niet op avontuur te gaan!

Hieronder 10 tips voor een avontuurlijke trip waarbij je onze landsgrenzen niet hoeft te overschrijden.

Wat er uiteindelijk van deze lijst zal mogelijk zijn, hangt natuurlijk helemaal af van hoe de maatregelen evolueren. Blijf in elk geval niet bij de pakken neerzitten! Maak plannen zonder er een datum op te kleven en wacht het moment af tot je ze kan uitvoeren. Veel plezier!

Zelf nog tips? Laat ze achter in de comments en ik voeg ze toe aan het artikel.

LEVEL ?

#1 Huur een packraft en ga wat dobberen ?

Voor wie nog nooit van een packraft gehoord heeft: het is een erg compacte, opblaasbare raft die je gewoon in je rugzak kan stoppen. Je verplaatsen naar het water kan dus makkelijk te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer. Let wel, het is niet overal toegelaten om zomaar te varen.

Hier alvast enkele mooie routes waarmee je morgen al aan de slag kan: Dommel Pelt, Kleine Nete Retie, Mechelen Centrum en Dijle Leuven.

Zo’n packraft huren doe je bij Fagus Outdoor (Antwerpen) en Outdoor Animation (Leuven).

#2 Maak een “Originele Wandeling” ?

Heb je zin om jezelf eens te laten verrassen en hoeft de route niet altijd even duidelijk te zijn? Bekijk dan zeker de website van Originele Wandelingen! Wat maakt deze tochten nu zo bijzonder? Het is niet de bedoeling dat je een GPS track volgt (al bestaat die soms wel) en je krijgt ook geen duidelijke kaart die je simpelweg kan volgen. Wel heb je een tekst die je zin per zin tot bij je eindpunt zal (mis)leiden. Een echte aanrader!

De overzichtskaart met tochten kan je filteren op moeilijkheidsgraad. Bij de zwaardere tochten mag je je verwachten aan wat geklauter, rivier doorwadingen en tochtbeschrijvingen alsof je op een mythische kweeste bent.

#3 Fiets eens naar een yurt ?‍♂️

Zin om eens een tweedaagse fietstocht te maken maar een tent meenemen op de fiets is nog een stapje te ver? Zoek dan een mooie eindlocatie waar je kan overnachten, zoals bijvoorbeeld deze Zero Waste Yurt in de buurt van Doornik. Met een routeplanner zoals vlaanderen-fietsland.be puzzel je vervolgens twee dagen fietsen in mekaar op basis van je eigen fitheid!

#4 Bezoek een natuurgebied in je buurt ?

In Vlaanderen zijn er 291 natuurgebieden en de website van Agentschap Natuur & Bos geeft je een handig overzicht. Misschien kan je wel een bosklapper spotten?

LEVEL ??

#5 Sven Nys Cycling Route ?‍♂️

Zin in een fietstour met mooie uitzichten, pittige heuveltjes en dat allemaal in het trainingsgebied van De Kannibaal van Baal? De fietslus van 93 km werd door Sven Nys zelf uitgetekend en brengt u naast 900 hoogtemeters ook een hele hoop bezienswaardigheden zoals het standbeeld van Eddy Merckx.

Alle informatie en een GPX voor de tocht kan je vinden op de website van Toerisme Vlaams-Brabant.

#6 Tweedaagse trektocht in de Ardennen ?

Een tweedaagse in de Ardennen, een klassieker, maar met een rede! Hier alvast een mooie tocht aan de Semois die ik een tijdje terug liep met kameraden van de Chiro.

LEVEL ???

#7 Langeafstandsroutes in België ?

Wil je eens meerdere dagen op pad gaan met de rugzak? Dan kan het handig zijn om een langeafstandsroute te volgen! Voor mij is www.trekkings.be dé langeafstandsroute-bijbel van België. De website heeft niet de meest hippe look maar de inhoud is absoluut goud waard.

Verder kan je ook veel informatie vinden op de website van Grote Routepaden, de organisatie die o.a. instaat voor het beheer van deze routes!

Wat heb je allemaal nodig voor zo’n meerdaagse tocht? Hier een handig overzicht: een checklist voor hikers.

#8 Hoge Ardennenroute ?

Een interessante route die ik zelf eens graag zou lopen is de Hoge Ardennenroute. Deze tocht werd in 2019 door vrijwilligers van Hiking Advisor uitgetekend en loopt over de hoogste punten van de Ardennen.

De tocht zou best een avontuurlijk karakter hebben en in tegenstelling tot de GR routes is deze niet op het terrein aangegeven. Met zijn 261 kilometer en 7500 hoogtemeters ben je wel even zoet!

#9 Bikepacking route der trappisten ?‍♂️

Heb je zin in een stevige fietsuitdaging, dan heb je maar 3 dingen nodig: een fiets, kampeermateriaal en een doel waarvoor je wil zweten. Kies je favoriete trappistenbieren en begin met het plannen van je tocht! Je kan bijvoorbeeld kiezen om alle Vlaamse (Westvleteren, Westmalle en Achel) of de Waalse (Chimay, Orval en Rochefort) locaties aan te doen. Wie geen keuze kan maken smeert maar beter zijn benen in voor minstens 825 kilometer (zie kaartje).

Een slaapplaats, dat zoek je onderweg wel uit! Misschien wordt het een camping, de wei van een boer of bij mensen in de tuin. Om al je materiaal makkelijk te vervoeren zijn er gespecialiseerde bikepacking tassen zoals op onderstaande foto. Lees hier een verslag van mijn eerste ervaring met bikepacken afgelopen zomer.

LEVEL ?

#10 In De Gloria ?

Genoeg van al dat avontuur? Dan kan je nog altijd gewoon eens thuisblijven en ‘In De Gloria’ bingewatchen. Voor Telenet klanten is deze topserie – op het moment van schrijven – gratis te bekijken.

Zelf nog tips voor avontuurlijke trips? Laat ze achter in de comments en ik voeg ze toe aan het artikel. Heb je iets gedaan van deze lijst? Laat het dan ook weten hieronder of op Instagram via #noplacelikeoutside.

Iets gehad aan het artikel? Help me wakker blijven tijdens het schrijven met een virtuele kop koffie! ?

Buy me a coffeeBuy me a coffee

2 thoughts on “10 Tips Voor Avontuur in Eigen Land”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top