“Hey, welk mes zou ik kopen?”

Wanneer iemand me vraagt welk zakmes ik zou aanbevelen, hangt mijn antwoord af van wat deze persoon van een zakmes verwacht en van het bedrag dat hij of zij eraan wil besteden. Voor de ene persoon is een klassiek Zwitsers zakmes bijvoorbeeld de perfecte keuze terwijl een ander toch wel op zoek is naar iets meer.

Hieronder bespreek ik kort enkele messen die ik, afhankelijk van wie de vraag stelt, zou aanbevelen. Ik ben natuurlijk geen expert, beperk je dus zeker niet tot wat ik hier aanraad. Indien ik je nog kan helpen met extra informatie, laat gerust een reactie achter of stuur een mailtje.

“Ik zoek een simpel zakmes”

Aan deze persoon raad ik een Victorinox zakmes aan. Het doet wat een simpel mes moet doen en heeft daarnaast nog wat extra functies en dit voor een mooie prijs. Ga in dit gamma zeker niet te groot of te duur. Op een wandeltocht zal je immers niet snel gebruik maken van de 40 functies die sommige modellen bieden. De belangrijkste functies zijn voor mij een pincet, een kurkentrekker, een blikopener, een flesopener en eventueel een schaartje.

Victorinox Sportsman
Victorinox Sportsman

Enkele opties:

“Het mag iets meer zijn dan een Zwitsers zakmes”

Dan kom je terecht in de grote categorie van vouwmessen. Deze messen zijn wat steviger en meestal kan je het lemmet vastzetten.
In buitensportzaken zie je soms erg ‘cool’ uitziende messen met speciale functies en een gekarteld lemmet. Mijn advies is om hier niet voor te kiezen. Het biedt voor de gemiddelde gebruiker nauwelijks een meerwaarde en zal het slijpen van je mes een stuk lastiger maken.

Opinel No. 8 roestvast staal (€ 14,20)

Een eerste zeer populaire optie is van Franse makelij. Het lemmet van een Opinel kan geblokkeerd worden door de ring op het handvat rond te draaien. Persoonlijk ben ik hier geen voorstander van. Het mes is niet met één hand te openen en in natte/koude omstandigheden kan de ring al eens stroef werken. Verder is dit een degelijk mes aan een lage prijs en met een vriendelijke uitstraling.

Eden 106 (€ 12,95)

Dit mes is van het huismerk van Knives and Tools en voelt erg solide aan. Het lemmet wordt geblokkeerd door middel van een framelock. Wil je niet veel uitgeven maar toch een betrouwbaar mes van degelijke kwaliteit hebben, dan is dit de optie die ik zou aanbevelen. Het handvat is wel eerder aan de kleine kant.

Eden 106
Eden 106

Spyderco Delica 4 (€ 94,95)

Zoek je een mes in een hogere prijsklasse, dan is Spyderco een merk waar je jouw gading zal vinden. De eerste versie van de Delica kwam uit in 1990 en is sindsdien een van de best verkopende messen van het merk. Spyderco was ook het eerste merk dat een mes op de markt bracht dat je met één hand kon openen. Het FRN (Fiberglass Reinforced Nylon) handvat van dit mes is erg comfortabel en biedt uitstekende grip, ook bij langdurig gebruik. Een goedkopere optie van dit merk, is de Spyderco Tenacious (€ 56,95).

Spyderco Delica 4
Spyderco Delica 4

Enkele andere opties om te bekijken:

“Ik zaag een stuk van mijn tandenborstel, elke gram telt”

Een mes zoals bijvoorbeeld de Victorinox Spartan is zeker geen zwaar mes, maar het kan altijd lichter! De messen in deze categorie zijn bedoeld voor het lichte werk, denk daarbij aan het doorsnijden van een stuk touw of het openen van een verpakking. Mensen die op elke gram in de rugzak willen besparen, vinden hier enkele goede opties.

Opinel No. 2 RVS – 6 gram (€ 7)

De Opinel No. 2 is met zijn 6 gram het lichtste en ook het goedkoopste mes uit de categorie. Het mes kan niet vastgezet worden en is uitsluitend geschikt voor het allerlichtste werk.

Opinel No. 2
Opinel No. 2

Spyderco Ladybug en Opinel nr 2

Spyderco Ladybug – 17 gram (€ 59,95)

Wie graag wat meer wil, kan eens kijken naar de Spyderco Ladybug. Dit zakmes weegt 18 gram en is een kleine versie van de bekende Spyderco Delica. Wat kenmerken en kwaliteit betreft, zal je binnen deze gewichtsklasse niet snel iets beter vinden. Je krijgt kwaliteits VG10 staal, een goede grip dankzij het FRN handvat, een duimsteun die je extra grip geeft bij preciezere taken en een stevige lockback vergrendeling. Ondanks zijn formaat betaal je voor dit mes wel de stevige prijs van 60 euro.

Spyderco Ladybug
Spyderco Ladybug

Enkele eervolle vermeldingen:

“Ik wil een vaststaand mes”

Wanneer je iets zoekt voor het zware werk, kijk je best eens naar de vaststaande messen. Door de afwezigheid van bewegende delen zijn deze messen een stuk steviger en daarom erg populair binnen de bushcraft- en survival communities.
Een vast mes is erg geschikt voor voedselbereiding, het bewerken en zelfs splijten van (brand)hout.

Soms loopt het lemmet van een mes volledig door tot in het handvat. Dit is de meest robuuste optie en noemt men ‘full tang’. Daarnaast heb je de ‘half tang’ en de ‘rat-tail tang’ die je bijvoorbeeld ziet bij de Mora Companion.

Een bijkomend voordeel van een vast mes – vind ik zelf – is dat het erg makkelijk schoon te maken is in tegenstelling tot een vouwmes.

De Mora Companion Stainless (€ 13,45)

Dit mes van Mora is prijs/kwaliteit onklopbaar. Voor minder dan 15 euro heb je een erg goed vaststaand mes van Zweedse makelij. Hou er rekening mee dat dit mes geen full tang heeft. Dit betekent dat het lemmet niet volledig doorloopt in het handvat en daarom zou dit mes in theorie niet geschikt zijn voor het splijten van hout door ‘batoning’ (zie foto). In praktijk heb ik hiermee echter nog nooit problemen gehad. Het handvat is gemaakt van kunststof en vraagt dus geen onderhoud.

Mora Companion
Mora Companion

Mag het iets duurder zijn?

Enkel Mora messen dus in mijn lijstje van vaststaande messen, dat is simpelweg wat ik zou aanraden.
Andere opties zijn immers vaak een stuk duurder (+100 euro). Wanneer de hogere prijs geen bezwaar is, heb je nog erg veel keus. Dan kan ik je aanraden om zeker eens te gaan kijken op de website van Knives and Tools.

Iets gehad aan het artikel? Help me wakker blijven tijdens het schrijven met een virtuele kop koffie! ?

Buy me a coffeeBuy me a coffee

5 thoughts on ““Hey, welk mes zou ik kopen?””

  1. Bij de betaalbare vaststaande messen kan je nog naar hultafors kijken. 6 euro voor de HVK of 9 euro voor de Heavy duty GK. Beiden zo goed als full stang. Het lemmet heeft wel een tikje onderhoud nodig want durft wel eens te roesten. Voor de rest zijn ze voor hun prijs onklopbaar.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top