Tarp opstelling voor de winter (en slecht weer)

In februari 2018 nam ik mijn tarp voor de eerste keer mee op een trip in wintercondities. En om eerlijk te zijn, eigenlijk waren de condities voor mijn test perfect. Er lag sneeuw (ongeveer 15 cm) en de temperaturen lagen goed onder het vriespunt. Dat maakte dat er geen smeltende sneeuw was en dat alles eigenlijk wel droog was.

Wanneer je naar de opstelling kijkt, ziet het er misschien een beetje ingewikkeld uit. Voor de geïnteresseerden wil ik dus graag wat meer uitleg geven in deze post.

Winter tarp setup

De Tarp

tarpshop

De tarp die ik gebruik is de DD Tarp (3×3) van DD Hammocks. Ik kocht hem 5 jaar geleden op www.tarpshop.nl en ik ben er al heel blij mee geweest.
Ik heb mijn tarp al meegenomen op enkele groepstochten en dan gebruikte ik hem als extra schuilplaats voor de groep. Op solotochten heb ik hem ook al gebruikt als slaapsysteem, dus ter vervanging van een tent. Hij is niet superlicht maar het is wel een duurzaam stuk uitrusting voor een heel redelijke prijs.

dd tarp

Enkele specificaties:

  • 19 versterkte aanhechtingspunten: 16 aan de zijden en de hoeken, 3 in het centrum (noklijn)
  • Gemaakt van 190T polyester met PU 3000mm waterproof coating
  • Gewicht: 790 gr (excl. haringen & guy lines)
  • Prijs: € 45,95

Sinds ik deze tarp heb gekocht, is er in de collectie nog een nieuwe versie bij gekomen: de DD Superlight Tarp. Deze is heel wat lichter (460 gr vs. 790 gr) maar wel duurder (€ 85,95 vs. € 45,95). Ik heb nu ook de kleine versie van de Superlight serie en ik hoop dat ik die ook gauw kan testen.

De Opstelling

Stap 1

Leg de tarp open op de grond. Vouw hem zo dat je de ingang van je schuilplaats krijgt, waar je die wil hebben. Let er op dat je de aanhechtingspunten in de nok van achter naar voor op één lijn krijgt. Neem dan een haring en steek die op punt A.

Tarp setup
Tarp setup - step 1

Stap 2

Steek ook haringen in B en C.

Tarp setup
Tarp setup - step 2

Stap 3

Steek een haring in D en E. Stop nu de hoeken onder de tarp weg.

 

Tarp - 3
Tarp setup - step 3

Stap 4

Ga naar de voorzijde van de tarp en verschuif punt F naar rechts tot het op dezelfde lijn ligt met punt B en steek het daar vast. Doe hetzelfde voor punt G, verschuif het naar links tot het op dezelfde lijn ligt als punt C.

Tarp setup - step 4

Stap 5

Neem nu een wandelstok en plaats die onder de voorzijde van de tarp zodat het handvat onder punt H komt.
Maak een lijn vast aan punt I, span de lijn strak aan en laat ze vooraan aan de tarp naar buiten komen. Nu hebben we de basis voor onze tarp-opstelling, tijd voor nog wat verbeteringen.

Tarp setup - step 5

Stap 6

Ga naar de achterkant van de tarp en plaats een andere wandelstok ondersteboven, dicht bij punt A. Maak een lijn vast bij punt J, ga er één keer mee rond de wandelstok en span de lijn op, naar buiten toe. Om echt een stevige opstelling te hebben, kan je ook een dubbele lijn gebruiken zoals ik heb gedaan.

Tarp setup - step 6

Stap 7

Neem nu wat touwen en maak 2 keer een constructie zoals op de afbeelding onderaan. Aan het ene uiteinde heb ik een vaste lus. Aan het andere uiteinde maakte ik een lus met een wrijvingsknoop waaraan ik een karabijnhaak vastmaakte. De wrijvingsknoop kan vervangen worden door een guyline aanspanner.

Tarp setup - tensioner

Maak de vaste lus vast bij punt K en steek er ook een haring. Klem de karabijnhaak vast aan punt L (tussen I en G). Gebruik nu de wrijvingsknoop (of de guyline aanspanner) om je opstelling aan te spannen en zet de deur open. Doe hetzelfde aan de andere kant van de tarp.

Tarp setup - the door
Tarp setup - step 7

De reden dat ik een karabijnhaak gebruik, is dat het op die manier gemakkelijk is om de opstelling aan te passen wanneer je meer beschutting nodig hebt als je gaat slapen. Je kan de karabijnhaken gewoon losklikken van de lijnen en ze aan mekaar vastmaken en zo is het alsof je de deur van je schuilplaats sluit.

Tarp setup

Stap 8

De laatste stap naar perfectie is dat je eens rondom je tarp gaat kijken en dat je waar dat mogelijk is, de haringen nog een beetje verder steekt om zo de tarp nog strakker aan te spannen.

KLAAR! Slaapwel! En vergeet niet van een degelijke slaapzak en slaapmat mee te nemen wanneer je er in de winter op uit trekt! Voor mensen die in de buurt van Leuven outdoor uitrusting willen huren, kijk zeker eens bij www.outdooranimation.be/verhuur.

Tarp setup for winter

Iets gehad aan het artikel? Help me wakker blijven tijdens het schrijven met een virtuele kop koffie! ?

Buy me a coffeeBuy me a coffee

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top