Koud weer en iPhones

De laatste jaren is de smartphone allermachtig geworden en door het grote aanbod aan apps lijkt hij soms gespecialiseerde toestellen overbodig te maken. We gebruiken hem om onze loopprestaties te meten, foto’s te nemen tijdens onze avonturen en we vertrouwen hem de belangrijke taken van navigatie en communicatie toe.

Batterijduur, robuustheid en waterbestendigheid zijn niet onmiddellijk zaken waar de meeste smartphones in uitblinken.

Afgelopen week kreeg ik te maken met een andere achilleshiel van de smartphone. Tijdens een koude ochtendloop besloot mijn iPhone zichzelf plots uit te schakelen. De temperatuur lag op dat moment rond het vriespunt. Voordat dit gebeurde gaf hij aan nog 60% batterijlading te hebben. Nadat hij opnieuw was opgewarmd door hem even onder mijn shirt te bewaren, kon ik hem weer opstarten. De resterende batterijduur was wel gehalveerd.

Minimale gebruikerstemperaturen

Dat elektronica kan falen bij lage temperaturen is op zich niet zo bijzonder, al had ik het persoonlijk niet zo snel verwacht. Wat ik vond in de handleiding bleek overeen te komen met mijn ervaring: de minimale gebruikstemperatuur voor een iPhone SE is 0 °C.

Ik wou graag weten hoe andere smartphones presteerden bij het koude weer. Jammer genoeg werd de minimum gebruikstemperatuur door heel wat fabrikanten niet opgegeven. Enkel in handleiding van de OnePlus 3 werd duidelijk vermeld dat deze zou werken van -10 tot 40 °C.

Wanneer we deze temperatuurgrenzen gaan vergelijken met die van gespecialiseerde toestellen voor outdoor gebruik, zien we dat deze laatste het vaak een stuk beter. Onderstaande waarden zijn opgegeven door de fabrikant zelf.

Apple iPhone 70 to 35 °C
Garmin Fenix 3 (GPS horloge)-20 tot 55 °C
Garmin Foretrex 401 (GPS)-20 tot 60 °C
SPOT messenger (satelliet messenger)-30 tot 60 °C
Panasonic DMC-FT30 (camera)-10 tot 40 °C

Wanneer een toestel gebruik maakt van vervangbare batterijen, kies dan bij koud weer steeds voor lithium in plaats van alkaline. Deze gaan langer mee, zijn lichter in gewicht en zijn veel beter bestand tegen extreme temperaturen. Het nadeel is dat ze wel wat duurder zijn en iets moeilijker te vinden.

Voor welk toestel je uiteindelijk ook kiest, de prestaties of batterijduur zullen bij extreem lage temperaturen altijd afnemen. Wanneer je een smartphone gebruikt, draag hem dan tegen je lichaam indien mogelijk. Een goed omsluitend hoesje kan ook al voor de nodige isolatie zorgen.

Heb je hier zelf al ervaring mee gehad of heb je tips om deze problemen te voorkomen? Laat het gerust weten in de comments!

Meer informatie rond het effect van extreme koude op je smartphone:
http://www.ibtimes.com/5-effects-extreme-cold-smartphones-how-protect-your-iphone-or-android-device-elements-1532650

Iets gehad aan het artikel? Help me wakker blijven tijdens het schrijven met een virtuele kop koffie! ?

Buy me a coffeeBuy me a coffee

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top