Gratis Kaarten Installeren op je Garmin GPS (OpenStreetMap)

Vorig jaar kocht ik de Garmin GPSMAP 64s en ik moet zeggen, ik ben er super tevreden mee! In het begin had ik wel wat moeilijkheden met het vinden van de juiste kaarten. Er zijn zoveel manieren en plaatsen om deze te vinden dat ik het bos door de bomen niet meer kon zien. Uiteindelijk besloot ik dat de onderstaande methode voor mij ideaal was.

Waarom deze methode?

 • Hoogtelijnen
 • Aanpasbaar uiterlijk van de kaarten
 • Routeerbaar
 • Er is geen software nodig (zoals Garmin BaseCamp)
 • Snel en makkelijk

Misschien ben je er al in geslaagd om een gmapsupp.img bestand te vinden of misschien heb je net je eerste Garmin GPS gekocht?

Volg deze vier makkelijke stappen en je bent zo klaar om eropuit te trekken!

Garmin GPSMAP 64s

1 – Download het bestand

 1. Ga naar https://www.freizeitkarte-osm.de/ en klik op de knop links-onder: Maps for Garmin GPS-Receivers.
 2. Ga naar Maps en kies het land dat je nodig hebt. Als het land er niet tussen staat, kies dan voor More Countries.
 3. Kijk vervolgens naar jouw taal van voorkeur en download het Install image for micro SD card bestand.

2 – Pak het bestand uit (unzip)

Rechter-klik op het bestand dat je net gedownload hebt en kies voor Extract Here. Indien je WinZip op je computer geïnstalleerd hebt, zullen zaken er iets anders uitzien. Als er geen manier lijkt zijn om het bestand uit te pakken, download dan eerst WinRAR .

3 – Plaats het bestand op je Garmin GPS

 1. Sluit je GPS aan op je computer.
 2. Ga naar Deze Computer en open de Garmin schijf.
 3. Open de Garmin map.
 4. Kopieer en plak het bestand dat je net gedownload hebt in deze map.

4 – Schakel de nieuwe kaart aan op je Garmin GPS

 1. Koppel je GPS los van de computer en schakel hem aan.
 2. Ga naar de Map pagina. Indien je toestel in het Nederlands staat zal dit uiteraard Kaart zijn.
 3. Klik op Menu.
 4. Ga naar Setup Map.
 5. Ga naar de laatste optie: Map Information – Select Map.
 6. Kies de kaart die je wilt gebruiken, klik enter en kies Enable.
 7. Je kan de andere kaarten nu ook uitschakelen. Ik doe dit om er zeker van te zijn dat ze onderling niet zouden interfereren tijdens het navigeren al is dit zeer mogelijks gewoon bijgeloof.

FAQ

Als je met een van de bovenstaande stappen problemen hebt of je hebt gewoon nog andere tips, laat het me weten in de comments! Ik zoek dan een oplossing en plaats het daarna bij de andere FAQ’s.

Wat als ik een geheugenkaart gebruik in mijn Garmin GPS?

Als je een geheugenkaart gekocht hebt voor je toestel, dan kan je de kaarten daarop plaatsen. Het proces is precies hetzelfde. Wanneer je jouw toestel aansluit aan de computer zal je zien dat er op Deze Computer twee schijven zijn bijgekomen. Kies hier voor de schijf die niet Garmin noemt, het zal iets zijn als USB-station (F:). Daarin zal je ook een map Garmin vinden, open deze en kopieer het bestand naar hier.

Wat als ik graag meerdere kaarten wil uploaden in mijn Garmin GPS?

Zoals je al gemerkt hebt, werken we hier met een bestand gmapsupp.img. Het uploaden van verschillende kaarten was niet mogelijk bij de oudere toestellen van Garmin. Gelukkig is dit met de recente modellen geen probleem meer. Het enige wat je moet doen is de naam gmapsupp vervangen door iets anders dat ook meteen wat meer overzichtelijk is voor jezelf zoals kaart-zweden bijvoorbeeld. Doe dit voordat je het bestand naar de Garmin map kopieert. De GPS zou normaal elk .img bestand moeten herkennen als een kaart. Indien dit voor jou werk, laat dan even weten in de comments welk model jij juist hebt! ?

Je zal ook merken dat de naam die je net gekozen hebt niet verschijnt op je GPS zelf. Er zijn manieren om dit ook te veranderen, maar dit is meer complexe materie.

Voor welke modellen werkt deze methode?

Tot nu toe is dit voor onderstaande toestellen bevestigd. Heb je zelf een ander toestel? Laat ons dan weten in de comments of het ook voor jou gelukt is.

Deze artikels kunnen ook interessant zijn:

Iets gehad aan het artikel? Help me wakker blijven tijdens het schrijven met een virtuele kop koffie! ?

Buy me a coffeeBuy me a coffee

48 thoughts on “Gratis Kaarten Installeren op je Garmin GPS (OpenStreetMap)”

 1. Kees van der Sar

  Deze aanpak lijkt niet te werken bij mijn Garmin GPSmap 60Cx. Heb eerder wel geleerd dat je als je download via garmin.openstreetmap.nl je niet al te grote files moet downloaden om de GPS werkend te krijgen. Zet de files uiteraard als gmapsupp.img in een Garmin folder.

  – Blijkbaar heeft de processor van de 60Cx beperkingen qua capaciteit. Files mogen niet (meer) te groot zijn ?
  – Zullen er eisen worden gesteld aan de SD card ?
  – De kaart staat normaal aangesproken ‘aan’ als je deze vervangt. Is er soms meer nodig ?

  Wie weet raad ?

 2. Dank U voor de duidelijke handleiding. Ik beschik over een oudere Garmin ‘etrex 30’ (zonder ‘x’). Ik heb de Freizeitkarte van de Benelux ge-unzipped (en ge-renamed Benelux.img), en geplaatst in het 32Gb memory cardje van het Garmin-toestel, in dezelfde Garmin-directory waarin ook de officieele kaart ‘CityNavigatorEurope.img’ staat. Als ik op het Garmin-toestel in ‘setup’ ga, vind ik de kaart ‘CityNavigatorEurope.img’ die ik daar kan enable/disable zetten. Maar de nieuwe kaart ‘Benelux.img’ wordt niet zichtbaar in setup, en kan ik dus ook niet enable/disable zetten. Heeft U nog een bijkomende tip ?

  1. Wouter Vorsters

   Dag Paul,

   Als je de bestandsnaam aanpast zoals jij gedaan hebt, zal die wijziging enkel te zien zijn als je de geheugenkaart bekijkt op je computer. Kan het zijn dat er wel iets anders te selecteren valt (met de originele bestandsnaam).

   Indien niet, kan ik vrees ik niet direct zeggen wat het probleem zou kunnen zijn.

   Groeten,
   Wouter

 3. Zojuist geprobeerd op mijn Etrex Touch 35 en het werk perfect! Bedankt voor de goede tutorial ?.

 4. Beste Wouter, hele heldere instructies allemaal. Volgens de beschreven procedure de kaart van Nederland gedownload, uitgepakt en gekopieerd naar een micro-SD kaart van 4Gb die ik GARMIN heb genoemd. kind kan de was doen zou je zeggen maar – De oude officiële Garmin SD kaart leest mijn Oregon 300 wel maar de nieuwe die ik net “gemaakt” (Garmin GPS-apparaat: (0,4 GB)
  Nederland – installatiebeeld voor micro SD-kaart) heb dus niet. Gewoon niet herkend lijkt het. Wat zou er aan de hand kunnen zijn en heb je tips?
  Bij voorbaat dank,
  Erik

   1. Ha Wouter,
    Bij een Apple laptop zit het installeren waarschijnlijk anders in elkaar? Ik kan nu bij openstreetmap alleen hele landen selecteren en dat past dan niet meer in mijn GPS map64. Misschien wel op SD kaartje? Maar hoe werkt dat dan?

 5. Beste Wouter
  ik heb al jaren een dakota 20 waar ik heel tevreden over ben.
  Nu werkt hij echter niet meer, ik krijg steeds can’t authenticate maps.
  heb jij hier misschien een oplossing voor?
  Mvg

  1. Wouter Vorsters

   Beste Kathleen, je kan het zeker eens proberen (ik heb zelf geen Dakota om het te testen). Als het gelukt is, laat maar weten en dan voeg ik je toestel toe aan het artikel!

 6. vroeger kon je als je de kaart voor belgie downloaden er nog stukjes bijdoen van bv nederland of luxemburg (wij wonen dicht aan grens met Nederland dus dat was handig) dit lijkt nu niet meer te lukken? ik kan alleen of belgie of Nederland aanklikken? iemand een idee waar het nog wel kan? of hoe ik het kan oplossen?

  1. Wouter Vorsters

   Dag Marleen! Bedankt voor je reactie. Je zou dit eens kunnen proberen via http://garmin.openstreetmap.nl/. Daar kan je ‘custom’ je kaarten samenstellen. Je duidt daan gewoon in de dropdown ‘België’ aan als land en daarna kan je enkele extra gebieden aanduiden. Nu blijkt er op dit moment wel een probleem te zijn met die server.. Hopelijk is het snel opgelost! Veel succes ermee! Wouter

  2. Hoi.

   Ik heb een image bestand gedownload. Wij hebben de garmin oregon 450. Mijn garmin pakt ze niet. In welke map op de garmin moet ik ze nu plaatsen?
   En blijkbaar moet ik eerst oude verwijderen. We hebben dezd gps al een aantal jaar niet gebruikt. Maar aangezien van een nieuwe hobby weer uit de kast gehaald. Dus ik weet niet helemaal meer hoe dit nu werkt. We hebben nu ook de edge 830 en die werkt een stuk makkelijker.

   Ik hoor graag wat ik hier mee kan.

   Groetjes Aldina

   1. Wouter Vorsters

    Beste Aldina,

    Zelf heb ik enkel de GPSMAP 64, als het dus met bovenstaande stappen niet werkt kan ik je vrees ik niet verder helpen. Moest iemand anders deze comment lezen en wel een Oregon 450 hebben, kijk gerust even of je hier kan helpen!

    Groetjes,
    Wouter

 7. Ik gebruik wel Basecamp in combinatie met de Garmin Overlander. Wanneer ik Freizeitkarte kaarten gebruik begrijp ik niet hoe ik over een landsgrens kan plannen. Ik wil bijv van Nederland naar Polen. Dan heb ik 3 kaarten nodig en per kaart/land moet ik een route plannen omdat je steeds 1 kaart moet kiezen.
  Dat moet toch makkelijker kunnen?

  1. Wouter Vorsters

   Dag Vincent, interessante vraag en ik moet zeggen dat ik dit nog niet ben tegengekomen. Op de Garmin GPSMAP 64 is het mogelijk om verschillende kaarten tegelijk in te schakelen. Voor zover ik weet geeft dit geen problemen als je over de kaartgrenzen heen een route zou inplannen. Voor de Overlander zou het anders kunnen werken. Wat je wel een kan bekijken is
   http://garmin.openstreetmap.nl/. Daar kan je ‘custom’ je kaarten samenstellen. Je zou dan een grote kaart kunnen maken van het gebied waar je zal rondreizen. Laat gerust weten als je een oplosssing gevonden hebt!

 8. Nog niet in real time uitgeprobeerd, maar het blijkt ook te werken op mijn nieuwe Oregon 700!! Waarvoor dank!! Ik heb de kaart voor België geinstalleerd. Volgende week probeer ik het eens uit in Frankrijk.
  De handleiding van Garmin, is zeker niet de beste handleiding die ik ooit al gezien heb…! Weet er iemand hoe je te werk moet gaan om van een bepaald startpunt een wandeling te maken en na verloop van tijd, te vragen aan de gps om je terug te brengen naar je vertrekpunt?
  In ieder geval, nogmaals bedankt voor de nuttige kaarten en de duidelijk uitleg!!

 9. Met een Garmin Montana lukt het niet ! STap 4 Map Information – Select Map Geeft een blank scherm.

  1. Wouter Vorsters

   Verdorie, jammer Laurens!
   Moest je toch een oplossing gevonden hebben, laat het hier gerust even weten voor anderen.

   Groeten, Wouter

 10. Hoi Wouter,
  Ik gebruik nu al meer dan 10 jaar een Oregon 400, en sinds een paar jaar ook een Oregon 600. Ik gebruik deze vooral voor wandeltochten die ik vooraf op mijn pc uitstippel.
  Het was dan ook bijzonder leuk hier de werkwijze te vinden die ik eigenlijk ook al meer dan 10 jaar hanteer.
  Het uploaden van meerdere kaarten van op je pc geïnstalleerde kaarten naar je toestel is altijd al mogelijk geweest via MapSource of MapInstall. De onhebbelijkheid hiervan is dat deze altijd toegevoegd worden aan het bestand gmapsupp.img op je toestel.
  Deze werkwijze heeft echter verschillende nadelen:
  – Het gmapsupp.img-bestand kan nooit groter zijn dan 4GB (technische beperking ivm bestandsystemen, cfr een USB-stick, daar heb je ook die 4GB beperking).
  – Je kan enkel kaarten toevoegen. Uit een gmapsupp.img-bestand een kaart verwijderen kan niet. Bij een nieuwe kaartversie ben je verplicht je ganse gmapsupp.img-besand leeg te maken en volledig opnieuw te beginnen. Andere kaarten die er inzaten moet je dan ook weer opnieuw toevoegen. Wanneer je dan je img-bestanden een zinvolle naam geeft kan je gemakkelijk de verschillende bestanden beheren op je geheugenkaartje. En door de .img tijdelijk te vervangen door bijvoorbeeld .xxx kan je deze tijdelijk uitschakelen wat al direct heel wat scheelt bij het opstarten van je toestel. Het nadeel hiervan is dan weer wel dat dit in en uitschakelen altijd vanop je pc moet gebeuren.
  – En gigantisch gmapsupp.img-bestand maakt ook dat je dat je toetel aanzienlijk trager wordt. Meerdere kleinere bestanden inladen gaat merkelijk sneller dan 1 groot.
  Via MapSource of MapInstall genereer ik steevast een gmapsupp.img-bestand op mijn geheugenkaartje van mijn Oregon. Dat hernoem ik dan naar een duidelijke naam, bijv. ‘Trekmap Italia v4 Pro.img’ voor de Garmin Topokaarten van Italië.
  Ik heb dus al meer dan 10 jaar meerdere kleinere .img bestanden op mijn geheugen kaartje. En veelal gebruik ik de kaarten van freizeitkarte, altijd via de GMAP Install Archive (full) for Garmin BaseCamp. Dan heb ik via MapSource of MapInstall meer controle welke gebieden ik juist naar mijn toestel wil overzetten. Wanneer ik in Valle D’Aosta ga wandelen heb ik immers geen boodschap aan de kaarten van Sicilië.
  In tegenstelling tot wat er op die support-pagina van Garmin staat, ondersteunt de Oregon 400 wel microSD kaarten groter dan 4GB. Uit mijn geheugen, ik dacht dat ik in mijn Oregon 400 een 16GB kaart gebruik, als het geen 32GB is.
  Moest er interesse zijn hoe je .img-bestanden kan installeren in BaseCamp of Mapsource, mag je me gerust een seintje geven. Waarschijnlijk kan ik hierover wel wat hulp bieden.
  Mvg,
  Peter

  1. Wouter Vorsters

   Dag Peter,

   Ik ben wat laat met mijn reactie, maar een dikke merci voor de interessant uitleg! Helemaal met je eens dat verschillende .img bestanden per kaart de beste werkwijze is.

   Er zijn – zoals je aangeeft – naast mijn methode zeker nog andere opties (die ik niet ken). Die van jou klinkt inderdaad interessant als je graag wat meer controle wil over wat je op je toestel oplaadt. Nu, op zich heb ik nog nooit iets echt gemist met mijn werkwijze.

   Voor hier op de blog wou ik in elk geval graag een simpele methode met zo weinig mogelijk stappen zodat deze voor iedereen toegankelijk was.

   Groetjes,
   Wouter

  2. Wouter Vorsters

   Beste Aldina,

   Zelf heb ik enkel de GPSMAP 64, als het dus met bovenstaande stappen niet werkt kan ik je vrees ik niet verder helpen. Moest iemand anders deze comment lezen en wel een Oregon 450 hebben, kijk gerust even of je hier kan helpen!

   Groetjes,
   Wouter

 11. Na 3 uur gepuzzel met andere sites was het met jullie aanwijzingen na 10 minuten gepiept.
  Toestel Garmin Oregon 600

 12. ik zie op de site opensourcemap en de app maps.me de kaart NL met huisnummers. ik heb op meerdere plekken de kaart van NL gedownload, maar geen enkele komt te voorschijn met huisnummers. waar zou ik de kaart met huisnummers kunnen downloaden?

  m.vr.gr

  1. Wouter

   Ik heb de stappen gevolgd zoals uw uw stappenplan

   Echter krijg ik een bestand na het uitpakken .map
   En als ik dit upload naar de gps herkent hij deze map niet ?

   1. Wouter Vorsters

    Dag Tim,

    Dat is vreemd! Kan je eens exact zeggen welke kaart je in stap 1 hebt gedownload? Dan kijk ik er even naar!

    Mvg,
    Wouter

    1. Dag Wouter,
     Ik laadde zonet een freizeitkarte van Oost-Europa op mijn Sd-kaart en activeerde die makkelijk in mijn Etrex 20x. Dankzij je makkelijke uitleg. Dank daarvoor, want mijn ingebouwd angstje voor tech en schermen, gecombineerd met die ongebruiksvriendelijkheid van de garmins zijn daardoor makkelijk overwonnen 🙂
     Ik ben al in Maribor en vertrek overmorgen via oa de ‘dwars door de balkan’ route van europafietsers.nl richting Albania. Fijne groeten en hopelijk nog een Indian Summer daar bij jullie.
     Brecht

 13. Steven De Roeck

  Hoi Wouter,

  Wij hebben Dakota 20 en een Oregon 450. Wij hebben momenteel 2 micro sd kaartjes van 4GB. Door de beperkte opslagcapaciteit kunnen wij daar enkel de benelux en Frankrijk of Duitsland opzetten. Nu heb ik een sd kaartje gekocht met 128 GB geheugen en wil er nu terug kaarten opzetten volgens uw procedure. Echter in onze garmin toestellen werkt dit niet. Zou het kunnen dat onze garmins het grote geheugen van de Sd kaarten niet aan kan. Want onze Garmins zijn ook wel al een jaartje ouder.
  Voorlopig wissen wij en plakken wij elke keer het land waar de reis naartoe gaat. En dat werkt zonder problemen.

  Steven

  1. Wouter Vorsters

   Beste Steven,

   Ik vrees dat je kaartje van 128 GB inderdaad niet zal werken, zelfs niet op de nieuwere modellen. Het is erg jammer dat Garmin dat niet duidelijker aangeeft. Hier een link dat je wel wat extra informatie geeft. Voor de meeste toestellen die je nu koopt ben je zeker goed met een kaartje van 32 GB. Bij oudere toestellen kan dit vaak nog niet (zie de extra opmerking op de pagina van mijn link). https://support.garmin.com/nl-BE/?faq=U8uZN9B2OM0AImFS8HFIxA

 14. Johan De Cree

  Hey Wouter –
  Op enkele uurtjes voor het vertrek naar het Zwarte Woud heeft dit onze wandelplannen gered, hartelijke dank!
  Werkt dus ook op een 3 jaar oude eTrex 30x

 15. Ignace Grootaert

  Gelukt voor mijn fietsgps : Garmin Edge 1000. Garmin had net een kaartupdate gedaan maar bij het uitzoemen vallen veel details weg. Met OSM blijven die beter zichtbaar.

 16. Met een lichte variant op de procedure kan je deze kaarten ook opladen voor een GPSMAP 62.
  Deze procedure werkt allicht ook voor de andere GPSMAP modellen.
  Koop een microSD kaartje met microSD kaartadapter (= een SD kaartje omhulsel) zodat je hem in je laptop kan stoppen.
  Maak op het microsSD kaartje een map ‘Garmin’ aan.
  Save hier de gmapsupp.img bestanden van alle kaarten die je op je GPS wil.
  Je zal ze hierbij uiteraard allemaal moeten hernoemen vermits je geen twee keer dezelfde bestandsnaam kan gebruiken in éénzelfde map. Behoud hierbij de extensie. Maak bijvoorbeeld: belgie.img, austria.img, …
  Stop het microSD kaartje in je GPS en je kan deze kaarten activeren. Ze verschijnen onder de oorspronkelijke naam (Freizeitkarte_BEL.gmap, Freizeitkarte_AUT.gmap, …).
  Tip : Deze kaarten zijn geschaduwd om het reliëf te accentueren, maar dat is nogal donker op een GPS. Ga op het kaartscherm naar menu, Geavanc. kaartinstellingen, Arcering: niet weergegeven.

  1. Wouter Vorsters

   Merci voor de extra info Christoph! Ik zet mijn kaart ook meestal op het kaartje. Is direct op het toestel dan niet mogelijk bij de GPSMAP 62? Voor de 64 werken beide mogelijkheden in elk geval! ? Groeten, Wouter

  1. Hoi Tine kan je me stap voor stap is laten weten hoe ik precies te werk moet gaan als ik de freizeit kaart van nederland in basecamp en mijn map 66 s wil zetten

   1. Wouter Vorsters

    Dag Jack, heb je de stappen hierboven al kunnen volgen? Was daar een probleem mee? (dit zou normaal ook voor jou moeten werken).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top