Drie Dagtochten Vanuit Valle D’Aosta

De coronazomer van 2020 bracht mij en Andrea tot in de westelijke Italiaanse Alpen, waar we vanuit Valle d’Aosta meerdere dagtochten maakten. De vallei biedt een unieke combinatie van zuiderse Italiaanse sferen – in kleine dorpjes bezaaid met pizzeria’s – en witte bergtoppen die hoog boven de groene vlaktes uittorenen. Vanuit de centrale stad Aosta, het laagste punt, vertrekken een achttal zijdalen, die stuk voor stuk in de schaduw liggen van enkele van de hoogste toppen van de Alpen: de Monte Rosa, de Matterhorn en de Grand Combin. In het zuiden ligt Gran Paradiso, in het westen kan je de Mont Blanc zien liggen.

Wij logeerden op camping Gran Combin in Valpelinne, die mooie, rustige tentplaatsen biedt, verspreid tussen de bomen. Na een stevige wandeldag in het koele hooggebergte geniet je op het terras aan het zwembad van de goedkope pasta’s, rode wijn en zuiderse temperaturen.

Hieronder vind je de mooiste dagtochten die wij in Valle d’Aosta maakten. Alle drie zijn ze goed bewegwijzerd, al is een stafkaart wel aangeraden voor de zekerheid.

Naar Col de Champillon

Een korte, maar wondermooie wandeling, die deels over de Alta Via 1 en de Tour des Combins loopt.

Soort tochtHeen-en-terug
Startpunt – EindpuntChampillon, Doues
Afstand6,5 km
Hoogtemeters710 m ? – 710 m ?
Hoogste puntCol de Champillon (2709 m)

Naar Rifugio Nacamuli (en Col Collon)

Een stevige klim, in eerste instantie langs een rivier door een dal, maar met vervolgens ook een technische passage langs touwen en over steile trappen. De Col Collon ligt pal op de grens tussen Italië en Zwitserland en vraagt nog een uur klimmen vanuit de Rifugio.

Soort tochtHeen-en-terug
Startpunt – EindpuntParking Lago di Place Moulin, Bionaz
Afstand17 km (tot aan Rifugio Nacamuli)
Hoogtemeters1150 m ? – 1150 m ?
Hoogste puntenRifugio Nacamuli (2828 m) en Col Collon (3114 m)

Parco Nazionale Gran Paradiso:
naar Rifugio Sella en Casolari dell’Herbetet

Deze wandeling brengt je tot in het hart van het nationaal park van de Gran Paradiso: met zijn 4061 meter de hoogste bergtop op Italiaans grondgebied. Ze begint met een stevige, maar gemakkelijk begaanbare klim naar de Rifugio Sella, waarna de weg op altijd ongeveer dezelfde hoogte om de bergen heen kronkelt richting Casolari dell’Herbetet: een zeer klein hutje aan de voet van de berg Herbetet. Ook hier opnieuw enkele technische stukken – met net naast je een diepe afgrond. De uitzichten zijn de hele wandeling lang weids en spectaculair. Op het einde loop je kilometers lang recht op de met gletsjers bekleedde Gran Paradiso af.

Soort tochtRondewandeling
Startpunt – EindpuntValnontey
Afstand19 km
Hoogtemeters1300 m ? – 1300m ?
Hoogste punt2670 m

1 thought on “Drie Dagtochten Vanuit Valle D’Aosta”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top