Dagwandeling Hoge Venen

Vreemd genoeg was ik nog nooit op de Hoge Venen geweest. Wanneer we eind november besloten dat we er nog eens tussenuit moesten, zetten we dus koers naar het hoogst gelegen gebied van België voor een dagje wandelen.

In het kort

TypeLusvormig
Start- en eindpuntMonschauer Straße
Duur4 uur
Afstand17 km
TijdstipNovember 2016
LocatieHoge Venen, België

Verslag

We vertrokken op een kleine parking op de Monschauer Straße. Het was even spannend toen we hier aankwamen omdat we niet helemaal zeker waren over de jacht-situatie voor die dag. We hadden geluk – pas om 16u die dag zou men beginnen met jagen, we konden dus met een gerust hart vertrekken.

Vanaf de parking vertrok onze route noordwaarts tot we aan een asfalt baantje kwamen dat de Getzbach (rivier) volgde. We nemen hier de afslag naar rechts en komen zo aan een brug over de Getzbach. Aan de overkant van de Getzbach zetten we onze wandeling verder en blijven we de rivier in oostelijke richting volgen. Na een tijdje laten we de rivier rechts van ons liggen en komen we aan bij de Venen. De temperatuur ligt hier duidelijker een stukje lager en de wind staat ook sterk.

Eerst lopen we een stukje langs de rand van de venen, daarna steken we ze dwars over. Aan de overkant vinden we een bank, de perfecte plaats voor een eerste pauze. Van thuis had ik melk meegebracht, een vuurtje en een kookpot. Warme chocomelk op een koude novemberdag, meer heb je niet nodig.

Na onze korte pauze zetten we koers richting Haus Ternell. We lopen over een heuvelrug met een prachtig uitzicht op de omgeving.

We dalen af en laten de Venen nu achter ons. We steken opnieuw de Getzbach over en komen op een brede weg die we 3 kilometer zullen volgen. Dit stuk is niet erg bijzonder maar het is na bos en venen alweer een andere omgeving op deze relatief korte wandeling.

3 uur en 20 minuten na ons vertrek aan de auto komen we aan bij Haus Ternell, een gezellig restaurant waar je lekker kan eten en drinken. Ze verkopen er ook lokaal gebrouwen bier, voor de fans, echt een aanrader.

Met de magen gevuld zijn we klaar voor onze laatste kilometers van de wandeling. We lopen door het bos en over fijne single trails, weer een leuke afwisseling. Bij nat weer kunnen de vele wortels af en toe wel eens voor een uitschuiver zorgen.

Na enkele kilometers komen we aan een laatste stevige beklimming. Bovenaan zien we de parking waar we die ochtend vertrokken waren, de lus is rond en we hebben ervan genoten.

GPS route

Bekijk hier de route en download de tocht in het gewenste formaat.

Iets gehad aan het artikel? Help me wakker blijven tijdens het schrijven met een virtuele kop koffie! ?

Buy me a coffeeBuy me a coffee

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top